"A legvégén nem az fog számítani, hogy mennyi év volt az életedben, hanem, hogy mennyi élet volt az éveidben."
Abraham Lincoln

2019. évben szeretne nyugdíjba vonulni?
Gyakorlati tanácsok mindenkinek!

2019-ben az 1955-ben született nők, és férfiak igényelhetik öregségi nyugdíjukat, mert ez a korosztály éri el az öregségi nyugdíj korhatárt.

Az öregségi nyugdíjat legkorábban minden igénylő (a nyugdíj korhatárt elérők) születésnapja előtt legkorábban 30 nappal terjesztheti elő a lakhelye szerint illetékes hivatal ügyfélszolgálatán. Ha az igénylő külföldön is dolgozott, úgy nemzetközi nyugdíj igényét az Országos Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság (1081 Budapest, Fiumei út 19/A) Nemzetközi nyugdíj ügyfélszolgálatán kell leadnia.
Javaslom, hogy aki érintett az szánjon rá időt, és nyújtsa be személyesen (vagy eljáró meghatalmazott útján) nemzetközi nyugdíj igényét!

Az igénybeadáshoz minden esetben vigye magával élete során keletkezett, és megőrzött egykori munkáltatói igazolásait, nemzetközi biztosítási számát, bizonyítványait, munkakönyvét, katona könyvét, Tb igazolványát, és minden olyan fontos igazolást, amivel szolgálati időt, és keresetet tud igazolni, tekintettel arra, hogy a hivatal minden esetben a rendelkezésére álló adatok alapján dönt.

Hogyan kell a nyugdíjas évekre időben felkészülni?

A nyugdíjazással kapcsolatban nagyon sok hír, és információ kering a sajtóban, és az interneten. Ezek útvesztőjében az igénylők könnyen eltévedhet, – megértése nagy körültekintés, esetleg szaktudást igényel –, hogy átlássa az „igényérvényesítési” eljárás menetét.
A nyugdíjigénylés minden esetben lépcsőzetes ügyintézésre épül.
Mindenkinek a figyelmébe szeretném ajánlani, hogy aki Adategyeztetési eljárásra kap (a hivatal által) felszólító levelet, az saját érdekében időben nyilatkozzon, hogy elfogadja-e a részére kiküldött kimutatásban szereplő bér, és szolgálati adatot! Amennyiben hiányosságot, eltérést tapasztal, feltétlen jelezze, és tegyen észrevételt!
A kiegészített szolgálati időt, és kereseti adatokat, csak hiteles dokumentummal vagy közjegyző által hitelesített másolattal lehet bizonyítani, amelyet az észrevételező nyilatkozat mellé csatolni kell! A hivatal nem fogad el egyszerű másolatot a dokumentumokról!

Gyakran merül fel a kérdés, hogy melyik az optimális dátum vagy adott esetben feltétel, amely feljogosít az öregségi nyugdíjra, és kedvező az igénylőre nézve.

A nyugdíjba vonulás előkészülete:

Első lépésként, minden esetben tisztázni kell a szolgálati időt, a kereseti adatokat (a kezdetektől, a nyugdíjba vonulás napjáig). Ez a legfontosabb, mert ettől függ az igénylő elismert éveinek száma, és az induló nyugdíj összege).
Akkor tekinthetik elfogadottnak az Önök által ledolgozott éveket, és a hivatal által elfogadott kereseti, illetve béradatokat, amennyiben erről jogerős határozat született. Régebben az ilyen típusú határozat úgynevezett szolgálati idő elismerő határozat volt, jelenleg Adategyeztető határozatként küldik meg az ügyfelek részére.

Ha rendelkeznek a kettő közül legalább az egyikkel, akkor nyugodtak lehetnek, hiszen felkészültek a nyugdíjba vonulásra. Jogerős határozattal rendelkeznek arról, hogy, elismerésre kerültek a szolgálati évek, és a kereseti adatok is egyidejűleg. Itt hívnám fel a kedves olvasók figyelmét, hogy van lehetőség előzetes nyugdíj számításra is.

Amennyiben rendelkeznek szolgálati időt megállapító határozattal úgy lehetőségük nyílik előzetes nyugdíj számításra, szaktanácsadással egybekötött szolgáltatásunkat igénybe tudják venni.

Éljenek a lehetőséggel, hiszen így még a nyugdíjigény beadása előtt megtudhatják, hogy mekkora összegű nyugdíjra számíthatnak, illetve ha van még pár évük a nyugdíj igényléséig, akkor világos képet kaphatnak arról, hogy jelenleg hol tartanak!

A hivatal az igénylőlapon feltüntetett adatok és az igazolások alapján megállapítja az igénylő szolgálati idejét, illetve a nyugdíj összegét.
Amennyiben az igényelbírás során szolgálati idő, és kereseti adat tisztázása érdekében a társ szervek, illetve egyéb hatóságok megkeresése válik szükségessé, az hosszabbítja az ügyintézési határidőt.
Ebben az esetben a hivatal nyugdíj előleget állapít meg és folyósít az igénylők részére, amelyről minden esetben (postai úton) végzést küld az igénylőknek.
A végzés ellen fellebbezéssel nem lehet élni, hiszen ez még nem a végleges nyugdíj összeg! Ha, Önök azt tapasztalják, hogy a beadott igényre nem kaptak választ írásban, kérjenek információt az ügyük alakulásáról, és amennyiben nehéz élethelyzetben vannak, igényeljenek nyugdíj előleget!
A nyugdíj végleges összegének megállapítása minden esetben határozattal zárul. A határozat tartalmazza a nyugdíj kezdő napját, a megállapított nyugdíj összegét, és az indoklási részt, illetve a hivatal által alkalmazott jogszabályt.
Ezen kívül mellékletként a szolgálati idő adatlapot.

Mit tehetünk, ha nem értünk egyet a határozat tartalmával, nem értjük a határozat bizonyos részeit, illetve nem tudjuk miért lett ennyi a nyugellátás összege?
Először is kérjék ki a határozat számítási mellékleteit. Ha, ezt követően áttanulmányozva kérdéseik merülnek fel, akkor kérjék szakember segítségét! Ha, a megállapító határozatba foglaltakkal nem értenek egyet, és fellebbezéssel szeretnének élni, ahhoz alapos indok(-ok), és megfelelő dokumentum(-ok) vagy az egykori munkáltatói igazolás(-ok) szükséges(-ek).
A nyugdíjigény elbírálás a hivatal részéről, minden esetben több lépcsős hosszadalmas eljárás, ezt az időt növeli, ha az igénylő nem rendelkezik olyan határozattal, amiben összes eddigi szolgálati éveit és keresetei adatait elismerték.
A teljes körű nyugdíj ügyintézést bízhatjuk szakemberre is, aki teljes körű meghatalmazással intézkedhet Önök helyett, levéve a több körös ügyintézési folyamat terheit a vállukról. Így biztosan olyan összegű nyugellátás kerül megállapításra amennyire valóban jogosultak.

Az ügyfelek túlnyomó többsége azt gondolja, hogy nem kell régi munkaszerződéseket és kilépő papírokat megőriznie. Pedig ez nem így van. A nyugdíjigénylésnél minden esetben az igénylőt terheli a bizonyítás kötelezettsége.

Fontos felhívni a nyugdíjba készülők, illetve a fiatalabb korosztály figyelmét is, hogy minden munkáltatói, egyéb biztosítási jogviszonyt igazoló dokumentumot és végzettséget igazoló bizonyítványt gondosan őrizzen meg!
Semmit ne dobjanak ki, hiszen a későbbiekben így tudják hitelt érdemlően igazolni a ledolgozott éveik számát, és a nyugdíjösszeg alapjául szolgáló kereseti adataikat.

A nyugdíjba vonulás egy fontos életszakasz lezárásához kapcsolódó döntés, ami komoly megfontolást igényel, és ehhez kapcsolódóan számos kérdést vethet fel, az igénylők részéről, ezért fontos az időben történő tájékozódás.

A nyugdíjigény elbírálás a hivatal részéről szigorú jogszabályokban előírtak szerint zajlik, amely minden esetben rögzítésre kerül a megállapító vagy elutasító határozatban a határidők feltüntetésével együttesen, erre való tekintettel minden esetben érdeklődjön mielőtt egy olyan életre szóló döntést hoz, hogy saját jogú nyugdíjat igényel!

Hivatali, és nyugdíj ügyintézés magánszemélyek és cégek részére:
Nyugdíj ügyintézés

Tekintse meg élő adásunkat,ahol fontos nyugdíj kérdésekre kaphat választ.

Bízzon ránk mindent, amit a hivatalban kell elintézni, vagy onnan beszerezni!
2018.10.15-től az elfoglalt ügyfelekre gondolva szombati napokon is tudjuk fogadni kedves ügyfeleinket előjegyzett időpontban. Garanciális ügyintézés, számtalan elégedett ügyfél, írásos referenciája bennünket igazol.
Szatmáry Tünde Katalin: Hazai és Nemzetközi nyugdíjszakértő:+36-30-825-5476
(Hazai és nemzetközi nyugdíj ügyekben) Hétfőtől- Szombatig: 830 -tól – 1830 -ig.

Németh Ágnes: Hazai és Társadalombiztosítási és Hivatali ügyintéző: +36-70-590-6717
Várja megkeresésüket Társadalombiztosítási és egyéb hivatalban intézhető ügyekben
(Tb ügyek, Közmű átírás, igazolás beszerzés, család támogatás,) stb.
Hétfőtől- Szombatig: 830 -tól – 1830 -ig.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy irodánk: 2018.12.22.-től 2019.01.03.-ig Zárva tart.
Ezúton kívánunk minden kedves Olvasónknak,régi és új ügyfeleinknek Kellemes Ünnepeket és Boldog Új évet.

Szatmáry Tünde Katalin

Hazai és nemzetközi nyugdíjszakértő

Mobil: +3630-825-5476

Németh Ágnes

Hazai és Nemzetközi Társadalombiztosítási tanácsadó

Mobil: +3670-590-6717

© Az oldalon található szövegek szerzői jogvédelem alatt állnak! Felhasználásuk csak előzetes beleegyezésünkkel történhet.

Az ügyintézések során a nemzetközi adatvédelmi (Európai Uniós) jogszabálynak megfelelően a személyi adatokat az előírtak szerint titkosan kezeljük!

Látogatók száma: 129218