"A legvégén nem az fog számítani, hogy mennyi év volt az életedben, hanem, hogy mennyi élet volt az éveidben."
Abraham Lincoln

Nyugdíj, amit intézni kell! Avagy nyugdíj igénylés a gyakorlatban!

A jelenleg érvényben lévő jogszabályok részletesen előírják a nemzeti, illetve a nemzetközi (ha Magyarországon kívül – az igénylő – másik országban is szerzett szolgálati időt) saját jogú öregségi nyugdíjigény elbírálását.

A jogszabályok szövevényes hálója, és a minden napi felületes hírek bonyolultnak és átláthatatlannak tűnnek, a nyugdíjhoz közel álló állampolgár számára.
Ezért gyakran merülnek fel az alábbi kérdések, a nyugdíjba készülő állampolgárokban:
- mire vagyok jogosult?
- mikortól tudom igényelni az ellátást?
- mi a legkedvezőbb nyugdíjba vonulási időpont számomra?
- mennyi lesz a nyugdíjam?
- és megannyi kérdés a felsoroltakon felül.

Hogyan készüljön fel, ha 4-5 éven belül szeretne nyugdíjat igényelni, és jelenleg most hol tart?

Sajnos sok felületes hír jelenik meg különböző internetes oldalakon, amiknek semmilyen valóság, és jogszabályi alapja nincs.
Ezek alapján, sok nyugdíj előtt álló nő /és férfi úgy gondolja, hogy ő maga is el tudja saját nyugdíj ügyét intézni, ezért felkeresi a lakhelyéhez közeli illetékes hivatal ügyfélszolgálatát. Nem is sejtve azt, hogy számos nehézség adódhat az ügyintézés, illetve az igénylési eljárás során.
(Pl.: minden irat, igazolás a birtokában van-e, amit csatolni kell az igénybejelentő laphoz? Jól töltötte-e ki a nyugdíjigénylő nyomtatványt?
Melyik időponttól igényelje az ellátást? Stb.…)

Röviden összefoglalva – a jogszabályokban előírtaknak megfelelően –, a gyakorlatban az alábbiak szerint történik a nyugdíjigény elbírás Magyarországon.
Mielőtt belevágna az ügyintézésbe, mert meggyőződött arról, hogy nyugdíj jogosult lett előtte javasolt egy szakembert felkeresni!

A szakember részletesen, személyes szaktanácsadás keretében tájékoztatja:
- az önre vonatkozó igénylési időpontról;
- előszámítások alapján a várható nyugdíj összegéről;
- napra pontosan a megszerzett szolgálati idejéről;
- a nyugdíjigényhez szükséges munkáltatói igazolásokról;
- szakszerűen kitöltik együtt a nyugdíjigény bejelentő lapot, szükség esetén a pótlapokkal együtt.
Elsődleges, hogy nyugdíjigénynél (ha nem került sor előzetes szolgálati idő megállapításra a hivatal által kiállított határozatban), egy munkával eltöltött élet éveiről, azaz biztosítási jogviszonyairól kell nyilatkozni.

A szolgálati időt, illetve kereseti adatokat (1988. január 01-től) minden esetben eredeti vagy hitelesített formátumú (munkáltató által lebélyegzett és aláírt) dokumentumokkal, vagy igazolásokkal kell igazolni.
Amennyiben nem történt meg a szolgálati évek összeszámolása, úgy (sok-sok igazolással, Munkakönyvvel, Társadalombiztosítási igazolvánnyal, stb.) együtt kell előterjeszteni a pontosan kitöltött több oldalas nyugdíjigény bejelentő lapot!
Amennyiben a nyugdíjigény bejelentő lap hiányosan kerül leadásra, úgy az igény elbírás elhúzódhat, pl.: adatpótlás miatt, más szerv pl.: NAV megkeresése miatt.
Fontos, minden szolgálati idő, illetve kereseti adat bizonyítása az igénylőt terheli!
Ezért javaslom, hogy kortól és nemtől függetlenül mindenki őrizze meg a munkáltatójától átvett igazolásait!

A nyugdíjigénylés lépcsőzetes ügyintézésre épül

Magyarországon, minden típusú nyugdíj (sajátjogú, hazai –nemzetközi, illetve ha valakinek a jogán igényel hozzátartozói ellátást), kizárólag a szolgálati idő megállapítását következően történhet.
Ez nem csak a nyugdíjhoz közel álló korosztályt érinti, mert egy baleset következtében elhunyt után a vér szerinti hozzá tartozók is igényelhetnek ellátást. (özvegyi nyugdíj, árva ellátás, szülői nyugdíj, stb.)
Jelenleg is folyamatban vannak az Adategyeztetési eljárások, ami minden biztosítottnak a saját érdeke!

A saját jogú nyugdíjigénylő lap pontos kitöltését követően kell az igényt előterjeszteni! Amennyiben rendelkezik ügyfélkapuval, úgy ezt elektronikusan is megteheti.
Ezt követően a hivatal bekéri a munkáltatói igazolásokat, előzmény hiányában pedig az egész életpályát igazoló irathalmazt. (Ezek a dokumentumok nem lehetnek fénymásolatok, hitelesnek kell lenniük!)
Tehát így legalább („szerencsés esetben”) egyszer mindenképpen fel kell keresnie a legközelebbi illetékes nyugdíjelbíráló szerv ügyfélszolgálatát.
Ezt követően a hivatal a benyújtott igény beadásától számított 8 napon belül függő hatályú végzést küld, amelyben részletesen tájékoztatja az ügyfelet.

A nyugdíj elbíráló szerv a hatáskörébe tartozó igényt az átvételtől számítva 45 naptári napon belül köteles elbírálni és határozatot hozni!
Kivéve a 2019-évtől igényelt ellátásokat, ugyan is a valorizációs szorzószámok, amelyek szükségesek a nyugdíjösszeg számoláshoz, 2019. április 15-ig kerülnek meghatározásra.
A nyugdíj megállapító határozatot a hivatal postai vagy elektronikus úton továbbítja az igénylő részére.
Az igénylő a kézbesítést követően fellebbezéssel élhet, illetve kérheti a megállapító határozat számítási és egyéb mellékleteinek megküldését!
Ezen túlmenően minden nyugdíjigénylő jogosult iratbetekintésre/személyes felvilágosításra, hiszen a hivatal feladata az ügyfél szakszerű és részletes tájékoztatása is!

Ha Ön esetleg régebbi nyugdíjmegállapító határozattal rendelkezik, és új tény merül fel, szolgálati ideje, illetve kereseti adataival kapcsolatban, úgy indokolt esetben felülvizsgálati kérelemmel élhet!
Nem egyszerű döntés a nyugdíjba vonulás. Egy életszakasz lezárása, hiszen mindenkinek más az élethelyzete mert, ahogy nincs két egyforma ember úgy nincs két egyforma nyugdíj sem!
Kérjen segítséget, és ne hozzon elhamarkodott döntést!

Továbbra is javaslom, ha nyugdíjba vonulással kapcsolatos kérdése van, vagy szeretné tudni, hogy mekkora összegű nyugdíjra számíthat, keresse fel irodánkat. (Magánszemélyek része a szaktanácsadás irodánkban továbbra is áfa mentes jelenleg 19.500.-Ft)
Hivatali, és nyugdíj ügyintézés magánszemélyek és cégek részére:
Kapcsolat
Bízzon ránk mindent, amit a hivatalban kell elintézni, vagy onnan beszerezni!

Az elfoglalt ügyfeleket szombati napokon is tudjuk fogadni kedves ügyfeleinket előjegyzett időpontban. Garanciális ügyintézés, számtalan elégedett ügyfél, írásos referenciája bennünket igazol.
Szatmáry Tünde Katalin: Hazai és Nemzetközi nyugdíjszakértő:+36-30-825-5476
(Hazai és nemzetközi nyugdíj ügyekben) Hétfőtől- Szombatig: 830 -tól – 1830 -ig.

Németh Ágnes: Hazai és Társadalombiztosítási és Hivatali ügyintéző: +36-70-590-6717
Várja megkeresésüket Társadalombiztosítási és egyéb hivatalban intézhető ügyekben!
(Tb ügyek, Közmű átírás, igazolás beszerzés, család támogatás,) stb.
Hétfőtől- Szombatig: 830 -tól – 1830 -ig.

Szatmáry Tünde Katalin

Hazai és nemzetközi nyugdíjszakértő

Mobil: +3630-825-5476

Németh Ágnes

Hazai és Nemzetközi Társadalombiztosítási tanácsadó

Mobil: +3670-590-6717

© Az oldalon található szövegek szerzői jogvédelem alatt állnak! Felhasználásuk csak előzetes beleegyezésünkkel történhet.

Az ügyintézések során a nemzetközi adatvédelmi (Európai Uniós) jogszabálynak megfelelően a személyi adatokat az előírtak szerint titkosan kezeljük!

Látogatók száma: 129210