"A legvégén nem az fog számítani, hogy mennyi év volt az életedben, hanem, hogy mennyi élet volt az éveidben."
Abraham Lincoln

Nyugdíj 2020 tudnivalók: Nyugdíjemelés, nyugdíjprémium, nyugdíjkorrekció, adategyeztetési eljárás, nyugdíj-újraszámolás

Nyugdíjemelés 2020

Azok jogosultak a 2020. januári 2,8 % százalékos nyugdíjemelésre, akik 2019-ben legalább egy napot ellátásban részesültek. A gyakorlatban sok esetben előfordul, hogy a nyugdíjat igénylő a napokban kapja kézhez az ellátást megállapító határozatot, illetve az elszámolást.

Például amennyiben az igénylő 2019. június 1-től visszamenőleges hatállyal jogosult ellátásra, de a napokban kapja kézhez a nyugdíjmegállapító határozatát és a folyósított ellátás elszámolást.


Nyugdíjprémium 2020

2020-ban is lesz nyugdíjprémium a miniszterelnök bejelentése szerint: ennek fontos tényezője, hogy a gazdasági növekedés meghaladja a 3,5%-ot.

A nyugdíjprémium összegét úgy számolják ki, hogy 3,5% feletti növekménnyel megszorozzák az egy hétre járó nyugdíj összegét, amely eredményezi az idei év nyugdíjprémiumát.

Tekintettel arra, hogy a tavalyi évben, vagyis 2019-ben azok is kaptak nyugdíjprémiumot, akik az adott évben váltak nyugdíjassá, így várhatóan az idei évben sem lesz ez másképp.


Nyugdíjkorrekció 2020

Természetesen a nyugdíjprémium mellett 2020. novemberében az infláció mértékétől függően kerül folyósításra a novemberi nyugellátással egyidejűleg, a visszamenőleges hatályú nyugdíjkorrekció is.


Adategyeztetési eljárás 2020

2020. január 1-től változott a hivatalból folytatott adategyeztetési eljárás.

A hivatal idáig öt éves korcsoport szerint vizsgálta az érintettek biztosítási jogviszonyát (szolgálati idejét, illetve éves kereseti adatait) 2019-ben és jelenleg is az 1965-1969-ig terjedő korosztály egyeztetése folyik. Ezentúl viszont az adategyeztető eljárást hivatalból a korhatár elérése előtt legkorábban három évvel kezdik meg.

Fontos, hogy egyéni kérelemre kortól függetlenül továbbra is bárki kezdeményezhet adategyeztetési eljárást, aki kíváncsi arra, hogy:A hivatal célja, hogy nyugdíjba vonuláskor az igénylőnek a jogerős határozatban elismert szolgálati idő és béradatok alapján kerüljön megállapításra a nyugdíja.

Amennyiben csak a nyugdíjigénylés során kezdődik a kieső évek és hiányzó éves kereseti adatok tisztázása, úgy az a nyugdíj megállapítás folyamatát meghosszabbítja!


Ha probléma merül fel adategyeztetés során

Sok érintett az adategyeztetés során szembesül azzal a ténnyel, hogy munkáltatója nem teljesített adatszolgáltatást, nem jelentette be a munkavállalót, és vélelmezhetően nem fizette be utána a jogszabályban előírt nyugdíjjárulékot.

Ilyenkor az igénylőt terheli a bizonyítás terhe, amely történhet munkaszerződéssel, bérjegyzékkel vagy egykoron kiállított munkáltatói igazolással, esetleg két tanúval történő bizonyítási eljárás keretén belül.

Az adategyeztetési ejárás azért fontos, mert a határozatban elismert szolgálati idő és jövedelmi adatok minden típusú nyugellátás alapjait képezik: ezek a saját jogú nyugdíj, valamint a hozzátartozói nyugellátások - például az özvegyi nyugdíj vagy az árvaellátás.


Nyugdíj-újraszámolás a korhatár elérésekor:

Akik 1955. év végén, illetve 1956-ban születtek, egészségkárosodáson alapuló ellátásban részesülnek, és a korhatár elérése után újraszámolást kérnek, a következőkre kiemelten figyeljenek.

Az a női vagy férfi, aki jelenleg egészségkárosodáson alapuló ellátásban részesül, és 2020-ban betölti a 64,5 életévét, azaz eléri az öregségi nyugdíj korhatárt, az kérheti nyugdíja újraszámolását.

Az esetek többségében a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság az igénylő részére tájékoztató levelet küld arra vonatkozóan, hogy a reá irányadó korhatár elérésével újraszámolást igényelhet.


Nyugdíj-újraszámolás igénylésének menete


Az igény előterjesztéskor kiemelt figyelmet kell fordítani a következőkre:


Javasolt, hogy amennyiben Ön is érintett az ügyben, akkor minden esetben időben terjessze elő igényét. Hiszen ahogy nincs két egyforma ember - nincs két egyforma életpálya –, úgy nincs két egyforma nyugdíj sem.
Amennyiben szaktanácsra, vagy előzetes nyugdíj számolásra, esetleg teljes körű ügyintézésre van szüksége, és ezt jelzi a Kapcsolat oldalon, úgy 48 órán belül felvesszük Önnel a kapcsolatot. Határidős (sürgős) ügyekben akár hétvégén is tudunk egyeztetési időpontot biztosítani. Budapesti irodánk szombati napokon is várja Önöket.

Szatmáry Tünde Katalin

Hazai és nemzetközi nyugdíjszakértő

Mobil: +3630-825-5476

Németh Ágnes

Hazai és Nemzetközi Társadalombiztosítási tanácsadó

Mobil: +3670-590-6717

© Az oldalon található szövegek szerzői jogvédelem alatt állnak! Felhasználásuk csak előzetes beleegyezésünkkel történhet.

Az ügyintézések során a nemzetközi adatvédelmi (Európai Uniós) jogszabálynak megfelelően a személyi adatokat az előírtak szerint titkosan kezeljük!

Látogatók száma: 129215