"A legvégén nem az fog számítani, hogy mennyi év volt az életedben, hanem, hogy mennyi élet volt az éveidben."
Abraham Lincoln

Megjelentek a valorizációs szorzószámok, így megállapíthatók a 2019. januártól napjainkig előterjesztett saját jogú nyugdíjak.

2019. március 21-én jelentek meg a 2019 évben megállapított – a nyugdíjak alapját képező – valorizációs szorzó számok. (A kormány 55/2019.(III.18.) korm. rendelete a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. tv. végrehajtásáról szóló 168/1997. (X.6.) korm. rendelet módosításáról.
Bizonyára felmerül Önben a kérdés, hogy ez mit jelent a 2019-ben előterjesztett saját jogú nyugdíj esetén?
Azok az 1955-ben született nyugdíj jogosultak, akik 2019. január és március 21. előtt terjesztették elő nyugdíj kérelmüket, és rendelkeztek a rész nyugdíjhoz 15 év, illetve a teljes nyugdíjhoz 20 év elismert szolgálati idővel, a szorzószámok megjelenéséig nyugdíj előlegben részesültek.
A szorzószámok hatályba lépését követően elszámolásra, és utalásra kerül minden jogosult részére a megállapított nyugdíj előleg, és végleges összegű nyugdíj közti különbözet.
A nyugdíj összegszerű megállapítása: 1988. január 1-től 2012. december 31-ig, járulékplafon táblázat kerül figyelembe vételre minden egyes nyugdíj megállapításnál.
2013. január 1-től nincs, járulékplafon tehát mindenki a keresetének megfelelően fizeti a járulékot, mindenkinek egységesen 10% nyugdíjjárulékot kell fizetnie a jövedelme után.
Tehát a gyakorlatban ez azt jelenti: hogy 2012. december 31-ig 7.942.200,- Ft. volt a felső határ, ezt követően, és jelenleg is lehet ennek az összegnek akár a többszöröse, ami akkor kerül elfogadásra amennyiben a nyugdíjjárulék levonásra került.
2013. január 1-től az egyéni járulékra vonatkozó felső határ megszűnt. Ettől az időponttól a levonandó nyugdíjjárulék mértéke jelenleg is 10%.
Ez eredményezi azt, hogy 2013-tól magasabb összegű kezdő nyugdíjak kerülnek megállapításra.

Biztosan önt is foglalkoztatja a kérdés, ha 1955-ben született, hogy melyik az Ön számára kedvezőbb nyugdíjba vonulási időpont?
Mitől függ az öregségi nyugdíj összege:
- a ledolgozott évek számától ezt nevezzük (elismert szolgálati időnek);
- a nyugdíjjárulék köteles kereseteinktől.
Az öregségi, illetve egyéb saját jogú nyugellátás megállapításakor nem az utolsó 5 év áltag keresetét veszik figyelembe, ha nem 1988. január 1-től a nyugdíjba vonulás napjáig szerzett jövedelem szolgál a leendő nyugdíjösszeg kiszámításának számítási alapjául.

A jelenleg érvényes jogszabály értelmében az alábbiak szerint történik az öregségi nyugdíj kiszámítása:

Degresszió: a nyugdíjjárulék-alapként szolgáló keresetekből meghatározott havi átlagkereset – törvényi rendelkezésen alapuló – korlátozott beszámítása a nyugdíjalapba. A korlátozás átlagkereseti sávok szerint eltérő. Meghatározott összeghatárig az átlagkereset teljes 100 százalékos összegét, e felett pedig csökkentett mértékét veszik figyelembe.
Valorizáció: a havi átlagkereset megállapítása során a nyugdíjazást megelőző naptári év előtt elért keresetet/jövedelmet az országos nettó átlagkereset egyes években történő növekedésével veszik alapul, a nyugdíjazást megelőző naptári év kereseti szintjéhez igazítva („valorizálás.
Nyugdíjjárulék-fizetési felső határ: az egy adott naptári évre vonatkozóan törvényben meghatározott jövedelem, amelyet meghaladó jövedelem után a biztosított nyugdíjjárulék megfizetésére nem köteles.

Nyugdíjjárulék plafon táblázat megtekinthető:
https://kalkulator.onyf.hu/hasznalati-utmutato-nyugdijkalkulator-2018.pdf

Amennyiben Ön tájékozódni szeretne várható saját jogú (öregségi vagy a nők kedvezményes öregségi nyugdíjának összegéről, úgy kérje szakember segítségét!
Kiszámoljuk önnek a rendelkezésre álló kereseti és szolgálati idő adatai alapján, hogy mekkora összegű nyugellátásra számíthat.
Ezen túlmenően napra pontosan meghatározásra kerül – az elismert szolgálati időt követően – a nyugdíj igénylés pontos napja. Így biztosan nem éri meglepetés a hivatal által megállapított nyugdíj összegével kapcsolatosan.

Készséggel állunk rendelkezésére, hétfőtől- szombatig, személyre szabott szaktanáccsal, várható nyugdíj összeg meghatározással és teljes körű ügyintézéssel. Weboldalunkon friss cikkeink is olvashatók.
Kapcsolat Tel:+36308255476

Szatmáry Tünde Katalin

Hazai és nemzetközi nyugdíjszakértő

Mobil: +3630-825-5476

Németh Ágnes

Hazai és Nemzetközi Társadalombiztosítási tanácsadó

Mobil: +3670-590-6717

© Az oldalon található szövegek szerzői jogvédelem alatt állnak! Felhasználásuk csak előzetes beleegyezésünkkel történhet.

Az ügyintézések során a nemzetközi adatvédelmi (Európai Uniós) jogszabálynak megfelelően a személyi adatokat az előírtak szerint titkosan kezeljük!

Látogatók száma: 70869