"A legvégén nem az fog számítani, hogy mennyi év volt az életedben, hanem, hogy mennyi élet volt az éveidben."
Abraham Lincoln

Korhatár előtti ellátás

Korkedvezményes nyugdíj


Ha, a korkedvezményes nyugdíj, a korhatár előtti ellátások csoportjába tartozik, ami azt jelenti, hogy keresőtevékenységet folytathat az igénylő a tárgy évre vonatkozóan a kereső tevékenység ideje alatt a jövedelme nem éri el az úgynevezett éves keretösszeget (a tárgyév első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér – minimálbér – összegének tizennyolcszorosát, 2020-ban 161.000. forint x 18 = 2.898.000.- forint), akkor a keresete mellett az ellátást korlátozás nélkül felveheti.
Ha, azonban a kereset meghaladja az éves keretösszeget, a következő hónap 1. napjától a tárgyév végéig, de legfeljebb az irányadó öregségi nyugdíjkorhatárig, az ellátás folyósítását szüneteltetni kell. Ha, a keretösszeg túllépésére decemberben kerül sor, a decemberi ellátást vissza kell fizetni.

Ki veheti igénybe a korkedvezményes nyugdíjat?

Az, aki a születési éve alapján reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárhoz képest kétévnyi korkedvezményt szerez.

Férfiaknál, aki legalább 10 évet, nők esetében legalább 8 éven át korkedvezményre jogosító munkakörben, illetve – mindkét nem esetében – legalább 6 éven át egy atmoszféra légköri nyomásnál nagyobb nyomású légtérben dolgozott.

További egy-egy év korkedvezmény vehető igénybe abban az esetben, ha a korkedvezményre jogosító munkakörben – férfiaknál – minden újabb 5 év, – nőknél – minden újabb 4 év, illetve az egy atmoszféra légköri nyomásnál nagyobb nyomású légtérben végzett újabb 3 évi munka után.

Milyen munkakör számít veszélyesnek?

Amely a szervezetet fokozottan igénybe veszi, illetve az egészségre különösen ártalmas.

Például röntgen asszisztensi, gyógyszer- és vegyi anyag gyárban végzett munka, bányászok, kovács (meleg üzem), mozdonyvezető, hajón zárt vagy sugárzásnak kitett munkakörök esetén, illetve veszélyes hulladékkal dolgozók estében pl.: atomerőmű.

A fegyveres szervezeteknél eltöltött évek után, úgy mint: a Magyar Honvédségnél, a Belügyminisztériumnál, (katonák, rendőrök, tűzoltók… stb.)

Korkedvezményes nyugdíjigény előterjesztése, megállapítása minden esetben:

Egykori munkáltató vagy foglalkoztató által kiállított igazolás alapján, (munka könyvvel) vagy a nyugdíjbiztosítási igazgatóság adatszolgáltatási nyilvántartásából

Amennyiben a veszélyes, vagy az ártalmas munkakör tekintetében vita merül fel, úgy a munkahely szerinti ágazati minisztérium szakmai szervezetek képviseleti megkeresését kezdeményezheti az igényelbíráló szerv az adott munkakör veszélyének vizsgálata céljából

Szatmáry Tünde Katalin

Hazai és nemzetközi nyugdíjszakértő

Mobil: +3630-825-5476

Németh Ágnes

Hazai és Nemzetközi Társadalombiztosítási tanácsadó

Mobil: +3670-590-6717

© Az oldalon található szövegek szerzői jogvédelem alatt állnak! Felhasználásuk csak előzetes beleegyezésünkkel történhet.

Az ügyintézések során a nemzetközi adatvédelmi (Európai Uniós) jogszabálynak megfelelően a személyi adatokat az előírtak szerint titkosan kezeljük!

Látogatók száma: 129209